Dataa yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi analysoinut Tilannehuone ajetaan alas vuoden loppuun mennessä

December 10, 2021

Taloustieteen keskus Helsinki GSE:n yhteistyössä VATT:n kanssa keväällä 2020 perustama koronatalouden tutkimusryhmä, Tilannehuone, päättää toimintansa vuoden 2021 loppuun mennessä. Yli 20 tutkijaa taloustieteen eri alueilta työllistänyt datantuotanto ajetaan alas vaiheittain, eikä tutkimusryhmä pysty vastaamaan enää uusiin selvityspyyntöihin.

”Tilannehuone on puolentoista vuoden aikana näyttänyt mihin reaaliaikaisen datan hyödyntämisellä on mahdollisuudet. Koronatukien kohdentamiset, rokotekattavuuden ja tartuntojen taustatekijöiden ymmärtäminen, kuntavaalien äänestyskäyttäytymisen analyysit sekä talouden kuvan hahmottaminen ovat olleet tarpeellisia toimintoja erityisesti kriisiaikana. Olemme kuitenkin nähneet, miten rikkaita suomalaisen yhteiskunnan rekisteriaineistot ovat ja miten niitä voidaan hyödyntää yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Toivottavasti tällainen toiminta jatkuu myös Tilannehuoneen jälkeen”, sanoo Helsinki GSE:n akateeminen johtaja Otto Toivanen.

Tilannehuoneen toiminta ajetaan alas rahoituksen päättyessä.

”Kiitän kaikkia yhteistyökumppaneita kuluneesta puolestatoista vuodesta. Tilannehuone ei ole missään vaiheessa ollut vain Helsinki GSE:n projekti, vaan yhteinen ponnistus ymmärtää paremmin koronan vaikutuksia yhteiskunnassa. Kiitän myös eduskuntaa siitä, että näitte datankäytön mahdollisuudet ja rahoititte toimintaa aina vuoden 2021 loppuun”, sanoo Toivanen.

Helsinki GSE:n lisäksi Tilannehuoneessa on ollut mukana tutkijoita Turun yliopistosta, VATT:sta, THL:stä ja Tilastokeskuksesta. Tilannehuone yhdistää viranomaisten, kuten Kelan, Tilastokeskuksen, ministeriöiden ja esimerkiksi Verottajan, tuottamia rekisteriaineistoja laajasti ja ajantasaisesti ennennäkemättömällä tavalla. Tilannehuoneen tuottamat raportit ovat vastanneet päätöksentekijöiden, niin valtiolla, kunnissa kuin yrityksissä, tarpeeseen ymmärtää miten korona ja sen vastatoimet vaikuttavat yhteiskunnassa.

Tilannehuoneen viimeinen raportti (2.12.2021) löytyy osoitteesta: https://www.helsinkigse.fi/corona/tilannehuoneen-raportti-2-12-2021-viimeisimmat-kehityskulut-tyomarkkinoilla-kotitalouksissa-ja-yrityksissa/


Lisätietoja:

Otto Toivanen

+358 50 3537651

otto.toivanen@aalto.fi

Helsinki Graduate School of Economics on Aalto-yliopiston, Hankenin ja Helsingin yliopiston yhteinen taloustieteen huippuyksikkö, jonka tehtävä on kouluttaa, tuottaa korkeatasoista tutkimusta ja hyödyttää yhteiskuntaa – niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.